lördag 24 augusti 2013

12 - 24 augusti. Anholt - Gilleleje - Limhamn (Malmö) - Rönne (Bornholm) - Listed (Bornholm) - Åhus

Oj, det har gått 12 dagar sedan det sista inlägget. Tiden går fort när det är vackert väder och fina seglingar. Några missöden har det varit, varav en misslyckad lagning av en punktering på cykeln kan nämnas. Det slutade med att jag fick byta slang. Det har varit fina, snabba seglingar och ingen motorgång alls i stort sett.

Seglingen över till Gilleleje den 12 augusti kanske inte var bara fin. Det gick visserligen fort eftersom det blåste hård halvvind, men strax innan angöringen av Gilleleje började det blåsa ännu hårdare (kuling) och ösregna. Sikten blev väldigt dålig, men jag kom i alla fall in i hamnen och fick den sista långsidesplatsen precis framför hamnserveringen. Det blev två nätter i Gilleleje men inga utflykter eftersom det hela tiden kom regnskurar.

Även ner till Limhamn (14 augusti) gick det fort för hård halvvind. Vad jag kan minnas var det mulet och det regnade en del. I Limhamn blev jag kvar i tre hela dagar och ägnade mig åt förbättringar på båten, bl a anlitade jag  en riggmakare för att titta på min mast och komma med förslag på lösningar på diverse problem. En kapellmakare gjorde en del förbättringar på sprayhooden och jag monterade block så att jag lättare kan justera de s k checkstagen. En kväll var jag in till festivalen i Malmö och åt middag med några bekanta.

Norr om Rönne
Kolbrytning på Bornholm
18 augusti var det dags att segla vidare mot Bornholm i ganska grått och trist väder. Det blev två dagar i Rönne med cykelturer både norrut till Hassle och söderut till Arnager. Under turen upp till Hasle, hittade jag en skylt, som berättade att det har brutits kol på Bornholm ända sedan 1600-talet, alltid olönsamt. Enda undantaget var fiskare, som tagit upp kol från havsbotten. Vem kunde tro det! Numera har kolbrytningen upphört.

Listed, typisk hamn på ostkusten
Onsdag 21 augusti seglade jag i vackert väder över till ostsidan av Bornholm. Siktet var inställt på Svaneke, men när jag kom in i hamnen ångrade jag mig. Den kändes, trots sin popularitet, otrivsam med höga stenkajer och massvis med turister, ett riktigt turistgetto. Istället gick jag några nm norrut till en liten trivsam hamn, Listed. Med utgångspunkt från Listed cyklade jag sedan både till Svaneke (SO om Listed) och till Gudhjem (NV om Listed). Gudhjem är också en riktig turistfälla med stor popularitet både bland båtägare och landfarande turister. Både Gudhjem och Svaneke är naturligtvis på Danmarksvis mysiga små städer med gammal, låg korsvirkesbebyggelse. Svaneke verkar vara någon sorts danskt Kosta Boda. Glasbutiker vart man än vände sig.

Ibland är det trång vid tilläggning
En dag genomförde jag en privat Bornholmsklassiker, på morgonen löpning i hårt tempo på strandstigen till fyren i Svaneke, ca 7 km TOR, och på eftermiddagen cykeltur i mycket hårt tempo 25 km TOR Gudhjem, varav på återvägen ren terrängcykling. Nu återstår bara 50 m bröstsim och 5 km skidåkning någon vinterdag med snö på Bornholm.

Idag har jag cyklat i utefter Ålakusten från Åhus. Jag vände i Yngsjö, efter att ha tagit mig ner till en sandstrand och konstaterat att det var sandstränder både norrut och söderut. Roligare hade kanske varit att delta i Vingårdsloppet, som gick av stapeln idag någonstans i Åhustrakterna. Om jag förstått det hela rätt löper man mellan vingårdarna i Skåne och istället för blåbärssoppa får man vin. Det bör bli ganska vingligt på slutet.

söndag 11 augusti 2013

5 - 11 augusti. Skagen - Hals - Anholt

Jag blev kvar i Skagen 5 - 7 augusti. Vädret var vackert och jag gjorde flera cykelturer bl a till  en insandad kyrka och till Gamla Skagen. Jag köpte god mat i delikatessdisken samt samtalade med båtgrannarna. En extra dag blev jag kvar p g a att det blåste hårt.

8 augusti bjöd på en snabb halvvindssegling till Hals vid ingången till Limfjorden. Det är inte så mycket jag kan säga om Hals annat än att det är en liten stad placerad i ett platt, ganska intetsägande landskap. Hamnen verkar vara populär och var tämligen full.

Örkenen (öknen) på Anholt
Seglingen nästa dag till Anholt blev också snabb med vind på 10 - 13 m/s nästan akterlig. Den stora gästhamnen i Anholt verkade glest belagd trots att jag kunde räkna till nästan 70 båtar, svenska, tyska, holländska och några norska båtar. Jag har nu varit här i tre hela dagar och ägnat tiden åt bl a löpning och cykling och att bara koppla av efter den hårda norska tiden. Vädret har varit bra även om det blåst ganska mycket. Hamnen är säker och ger bra sjölä. Vinden känner man av.


Det är inte samma hjärtliga stämning som i Norge, kanske beroende på att det är så många båtar i hamnen. I norska hamnar blir man nästan alltid tilltalad av någon, som undrar var man kommer ifrån och vart man skall segla och man hälsar alltid på de man möter. Norrmännen plockar ut stolar och bord på bryggorna och umgås flitigt. Det ser man inte alls här. Stämningen saknar jag, men inte vädret.


Renoveringsobjekt på Anholt
Imorgon siktar jag på Gilleleje på Själlands nordspets, om det inte är för blåsigt.

söndag 4 augusti 2013

27 juli - 4 augusti. Strusshamn - Leirvik - Skudeneshavn - Tananger - Lista - Mandal - Lillesand - Skagen

Efter att ha lämnat av Tobias vid bussen, var det dags att fortsätta söderut. Som vanligt var det det ena av de två vindförhållanden, som är så typiska för Norge. Det var stiltje och vattenytan var slätare än någonsin. Om det inte är stiltje, blåser det kuling och alltid rätt emot och från havet. Det är inte mycket att säga om en dag för motor annat än att det är rätt bekvämt, ganska dyrt, långtråkigt och bullrande. Förmiddagskaffet och lunchen kan i alla fall intas i horisontalläge. En tröst är att en segelbåt för motor är betydligt billigare i drift än en motorbåt i samma storlek.

Här kommer en, tyvärr ganska långtråkig, dag-för-dagredogörelse för den här perioden, dock avspeglar den min sinnesstämning och passivitet, som ett resultat av vädret. Ingenting intressant händer, det är mest en trist beskrivning av hamnar och väder.

Vädret den här dagen, lördag 27 juli, var fortsatt varmt och mot slutet av dagen även soligt. Hamnen i Leirvik var fin och dyr, 240 kr inkl el och dusch. Hamnavgifterna hamnar annars kring 150 kr inkl el. Dusch brukar kosta 10 - 20 kr. 1 norsk krona = 1,10 svenska kronor.

Skudeneshamn
28 juli gick jag i fortsatt stiltje till Skudeneshavn på Karmoy. Jag startade tidigt eftersom vinden på eftermiddagen skulle öka från stiltje till det andra normaltillståndet, kuling. När jag närmade mig hamnen ökade vinden snabbt till runt 8 m/s. I hamnen var det så gott som fullt med båtar utanpå varandra. Jag lyckades hitta en plats vid en kaj och fick snart en annan båt utanpå. Under natten blåste det 15 m/s och många var uppe och såg till förtöjningarna. Hamnen är väldigt skyddad, men det var ändå oroligt med kraftiga vindbyar.
Solen sken och det var varmt och fuktigt den 29 juli. Jag låg kvar i hamn eftersom det skulle blåsa hårt även den dagen. En cykeltur på eftermiddagen slutade i regn.

30 juli lämnade jag Skudeneshamn för motor i grått väder och en vind rätt emot på ca 10 m/s. Det gråa vädret övergick ganska snabbt till ösregn och usel sikt. Den hamn jag siktade på, Egersund, låg på 16 nm avstånd, så det gick att härda ut. Bra regnställ är ett måste.

31 juli bjöd till en början på perfekta vindförhållanden för en riktig långsegling, vind från sidan 6 m/s och en medström på upp till 2 knop. På eftermiddagen blev vinden akterlig och dagen avslutades med motorgång. En av de farliga kuststräckorna, Jären och Lista, kunde i alla fall passeras. Distansen blev över 60 nm innan jag kunde förtöja i Borshavn, nära Lista fyr.

På väg mot Borshavn
1 augusti gick jag vidare från Borshavn till Mandal i vackert väder. Start redan vid 6. Satte storsegel, men ingen vind, så det blev motorgång. Fiskade en sej strax innan Mandal, som jag åt till lunch. Fullt i hamnen i Mandal. Musik på kvällen vid kulturhuset.

2 augusti var jag uppe redan vid 6-tiden. När jag tankade diesel träffade jag en dansk, som jag pratat med tidigare angående segling till Thyborön. Han skulle segla till Thyborön och frågade om jag också skulle göra det. Jag blev intresserad och försökte ladda ner sjökort via Internet men misslyckades. Senare kom jag på att jag faktiskt hade sjökort över Limfjorden och Thyborön, men då var det för sent. Istället gick jag i vackert väder i motvind för motor till Lillesand. Det är ganska tröstlöst med all motorgång. Det tar dock emot att kryssa i trånga farleder när jag skall gå ca 40 nm. Vid kryss blir den seglade sträckan mer än 56 nm, vilket blir väldigt tröttande när man är ensam. Hamnen i Lillesand var full. Bo Kasper spelade i hamnen på kvällen. Det gick bra att sova ändå.

3 augusti. Regn på morgonen, som upphörde. Mulet, ostliga och nordostliga vindar, som betydde vind rätt emot. Vinden skulle vrida till sydväst mitt på dagen. Jag avvaktade vindvridningen för att kunna segla till Skagen.
Vid 1-tiden hade vinden börjat vända mot sydväst och jag gav mig av efter att ha ätit lunch. Det blev den snabbaste segling jag har gjort, 80 nm på 10 timmar betyder 8 knop i snitt. Halvind på mellan 10 och 13 m/s samt, under större delen av seglingen, en medström på ca 1,5 knop bidrog till att det gick så fort. Farten över grund, till skillnad från från farten genom vattnet, var tidvis nära 10 knop. Jag startade ca 13 och var framme i Skagen 23, en timme efter att det börjat bli mörkt. Hamnen var full med båtar men jag lyckades direkt hitta en brygga där jag kunde förtöja långsides, vilket inte var tillåtet, men vem bryr sig mitt i natten när det är fullt håll-i-gång i hamnen.

Idag är det 4 augusti och det känns som om jag har kommit tillbaka till civilisationen igen. Solen skiner, det är varmt och det är fullt av alla sorters turister. I butikerna är utbudet av varor som det skall vara och priserna är rimliga.
Björn Rosengrens uttalande om att Norge är den sista Sovjetrepubliken är inte helt fel. Finns det bara 5 sorters hårdostar, och inga svenska, och bara 2 sorters filmjölk samt ett bryggkaffe, som mest liknar dräneringssand, är det något som har gått galet i den politiska styrningen. För att inte tala om att alla öar skall ha bro- och tunnelförbindelser, färjetrafik och hurtigbåtar till fastlandet samt minst en rondell hur små de än är, vilket resulterar i påslag på bilpriserna med 80 %! Dessutom tillkommer, utan norrmännens egen förskyllan, ett uselt väder och kallt badvatten. Inte underligt att norrmännen älskar att åka till Sverige där priserna är låga, vädret är soligt och varmt och badvattnet har en temperatur, som är uthärdlig mer än 10 sekunder. Bortsett från ovanstående är Norge otroligt vackert och norrmännen ännu trevligare än svenskarna. De är dessutom rika som troll och ser till att svenskar får jobb.

Tillbaka till nutid! Jag har cyklat och promenerat ut till Grenen. Så heter Jyllands och Danmarks nordligaste udde. Den besöks av 1 - 1,5 miljoner människor varje år, så jag var verkligen inte ensam idag. Trots att jag har varit här tre gånger tidigare, har jag missat att besöka Grenen. Jag vet inte varför.
Dagens middag blev stekta spättafiléer och till förrätt åt jag två olika skaldjurssallader, allt inhandlat i fiskaffären till rimliga priser. Till kaffet åt jag ett wienerbröd med äppelkompott. Det känns som om jag är på semester! Livet leker igen!

fredag 26 juli 2013

18 - 26 juli. Kristiansund - Håholmen - Ålesund - Silde - Florö - Hille - Fedje - Blomvåg - Strusshamn

Den här perioden har bjudit på några dagar dåligt väder och en hel vecka med värme och sol. Det var efterlängtat.

18 juli hade jag ledsnat på Kristiansund och gav mig av trots regn och varning för liten kuling (10 - 14 m/s). Lite pressad var jag också av att Tobias skulle komma till Ålesund nästa dag. Det var vindstilla inne i gästhamnen, men så snart man kom utanför hamnen blåste det rejält. För att slippa den grova sjön ute på öppet hav valde jag att gå en omväg på 10 nm runt en ö.
Håholmen
Natthamnen blev en liten ö,  det gamla fiskeläget Håholmen, strax utanför den berömda Atlanterveien ute i havsbandet. Håholmen var en mycket trevlig bekantskap, fina bryggor, WC och duschar och med ett konferenshotell byggt i stil med det gamla fiskeläget. Låga öar runt om gjorde att det inte var vindskyddat, men däremot bjöd hamnen på bra sjölä.

Dagen därpå hade vinden avtagit, men det var ändå skönt att gå någorlunda skyddad innanför bränningar och låga skär, som stoppade den grova havssjön. Mot slutet av dagen gick det att segla in mot Ålesund.

Sent på kvällen anlände Tobias med flyg från Stockholm.

Det blev en en liggedag i Ålesund för att Tobias skulle få möjlighet att titta på staden.

21 juli var det så dags igen för ett farligt kustavsnitt, Stattlandet. Vinden hade nu försvunnit nästan helt och det blev motorgång hela dagen fram till Silde. Strax innan Silde slängde vi i revet och drog upp två makrillar, precis lagom till en middag för två. Nu hade också solen börjat titta fram, så livet lekte åter.
Promenad på Silde
Det märks tydligt att det är semestertider i Norge. Hamnarna är fulla och båtarna ligger utanpå varandra. Klockan två på natten väcktes jag av att en annan båt förtöjde utanpå Paula.

Till Florö, som blev nästa hamn, seglade vi nästan hela vägen i trånga fjordar i strålande solsken och lagom vindar. Ett högtryck hade för ovanlighetens skull parkerat sig även över Norge.

Socialt liv i Florö
Nästa dag, den 23 juli, skulle enligt väderprognosen bli solig och varm, men vi gick för motor i dimma och stiltje hela förmiddagen. På eftermiddagen klarnade det upp och vi siktade på Hardbakke. Där var det fullt med båtar. Vi fick nöja oss med att tanka diesel. Istället siktade vi på en naturhamn som omväxling. På vägen dit kunde vi under en lång stund betrakta ett havsörnspar på en knalle.

I naturhamnen ankrade vi upprepade gånger utan att få fäste. Till slut tyckte vi att nu sitter vi fast. På morgonen när jag tittade ut kunde jag se ett grund på ca 0,5 m några meter från båten. Va f-n! Hur hade det här gått till? Det hade inte blåst en vindpust under natten. Tidvattenströmmar? Det var fullmåne under natten. Obegripligt! Det var bara att ge sig av utan att äta frukost.

Efter en kort tur för motor 24 juli, kunde vi förtöja på Fedje. Där gjorde vi en två timmar lång och svettig vandring längs Nordsjöleia i fjällterräng. På kvällen cyklade jag över till andra sidan av ön.

Både 24 juli och idag har vi gått för motor i soligt, varmt och vindstilla väder. Igår fick vi tre makrillar och blev ordentligt mätta. Vi märkte att vi inte hade samma fart för motor som tidigare och ratten vibrerade. På kvällen fick vi låna en våtdräkt och Tobias dök under båten och plockade bort sjögräs, som hade fastnat i propellern.

Nu ligger vi i Strusshamn utanför Bergen och imorgon tar Tobias flyget hem och jag seglar vidare ensam.

onsdag 17 juli 2013

15 - 17 juli. Fillan - Kristiansund

Grått och blött
Det regnar och det blåser hårt eller så regnar det och blåser inte alls eller blåser rätt emot. Det har nu blåst väst- och sydvästvindar i flera veckor. Det passade bra när jag var på väg norrut, även om de då var så svaga att jag måste gå för motor. Att temperaturen ligger omkring  10-graderssträcket besvärar mig inte så mycket, men de övriga väderförhållandena börjar bli påfrestande. Just nu handlar det bara om att försöka ta sig söderut. Vädret inbjuder inte till cykelturer eller promenader.
Måndag 15 juli blev en liggedag i Fillan i blåst och regn. Jag gick en promenad till centrumet 1 km bort och tog ut kontanter och handlade. För att få loss den revlina, som fastnat, blev jag tvungen att demontera ena änden av bommen. Linan hade kilat fast sig i ett block. Även revlinan till första revet hade skadats och måste bytas snarast. Revlinorna används för att minska storseglets yta när det blåser hårt.

På tisdag morgon hade vinden avtagit och solen visade sig faktiskt. Jag kom iväg redan kl 06:30. Min plan var att gå nästan 100 nm under dagen för att passera det farliga kustavsnittet Hustadvika innan nästa två kulingar under onsdag och torsdag. Eftersom jag skulle gå för motor största delen av sträckan, hade jag sett ut en hamn, som enligt hamnboken hade en båtmack, där jag skulle kunna tanka. Det visade sig emellertid att uppgiften om båtmacken var felaktig och jag blev tvungen att gå tillbaka 6 nm till Kristiansund. Innan jag var klar med tankningen hade klockan blivit 18 och det hade börjat regna ordentligt.

Jag blev kvar i Kristiansand även under onsdagen p g a kuling och regn. Här har jag kört både vit- och kulörtvätt och hunnit läsa ut biografin om Steve Jobs ( f d VD för Apple).


söndag 14 juli 2013

12 - 14 juli, Saetervika - Lysoysund - Fillan (Hitra)

Det blev en lyckad färd för motor fredag 12 juli mellan Saetervika och Lysoysund. Solen sken under dagen och motvinden var måttlig. Mot slutet av dagen slängde jag ut en långrev efter båten och drog ner farten till under 3 knop. Jag drog upp två makrillar på samma rev! Två middagar!

Jag hade planerat att tanka i Lysoysund. Det gick inte så bra, eftersom man endast kunde ta emot betalning i kontanter. När jag räknat igenom mina norska kronor, kunde jag tanka 40 l. Det går inte att ta ut kontanter i butiker med svenskt kreditkort. Jag föreslog då att jag skulle köpa någonting för exempelvis 600 kr med kreditkortet och därefter lämna tillbaka det mot kontanter. Det gick man omedelbart med på i COOP-butiken! Heder åt COOPs personal i Lysoysund!

Lördag 13 juli både regnade det och blåste hårt. Den mesta tiden ägnade jag åt att läsa biografin om Steve Jobs (Apples grundare). Antagligen satt jag några timmar framför datorn också.

Idag söndag gav jag mig iväg trots varning för både kuling och regn, Jag startade tidigt, redan 06:30, eftersom det skulle blåsa mindre på morgonen. Det gick bra några timmar och jag kunde t o m sätta segel. Vid 10-tiden kom den hårda vinden och jag tog ett rev i storseglet. När jag skulle ta in det andra revet fastnade det och jag blev tvungen att ta in det tredje revet. Sista timmarna blev det en hård kryss i massivt regn. Inte kul! Nu är jag i alla fall förtöjd i Fillan på Hitra (ca 80 km väster om Trondheim) och har ätit lunch och hunnit med en liten promenad mellan regnskurarna.

torsdag 11 juli 2013

8 - 11 juli. Saetervika - Leka - Saetervika

8 juli hade vinden avtagit så pass mycket att jag kunde lämna Saetervika och fortsätta norrut. Vinden var dessutom sydvästlig, vilket var bra. Cirka 30 nm, fram till Rörvik, gick över öppet hav med grov havssjö, därefter inomskärs ytterligare 25 nm fram till Leka. Sammantaget blev det en fin seglingsdag.

Däremot blev tisdag 9 juli en bedrövlig dag med regn och hård vind och jag blev kvar i hamnen.


Här skall man inte hamna!
Igår beslöt jag att det var dags att vända hemöver och efter en lång (60 nm), kall och jobbig bidevindssegling i grov havssjö är jag tillbaka i Saetervika. Jag gick först till en annan hamn, men den var så dålig att jag tvingades gå vidare till Saetervika.
Idag regnar och blåser det hårt igen och det blir en ny liggedag. Här finns en svan, som attackerar Paula väldigt aggressivt. Han, jag antar att det är en han, far som en galning fram och tillbaka längs skrovsidorna och hackar på båten. Det tog ett tag innan jag kom underfund med varifrån det hackande ljudet kom. Till slut tvingades jag klippa till honom med båtshaken för att få stopp på galenskaperna. Troligen ser han en spegelbild av sig själv i de blåa skrovsidorna.

söndag 7 juli 2013

29 juni - 7 juli . Finnoy - Kristiansund - Veiholmen (Smoela) - Bogoya - Froya - Stokksund - Saetervika

Lördag 29 juni blev liggedag på Finnoy p g a regn på förmiddagen. Sten-Göran gjorde en lång och jag en kort cykeltur. Under dagen anslöt tre bekanta båtar, bl a Anton och Oddbjoerg från Tromsö, som bjöd mig på våfflor, blåbärssylt, mesost, konjak och kaffe på kvällen. S-G var då på en konsert med irländsk folkmusik. Kanske lägger han in en beskrivning under kommentarer?

Söndagen bjöd på sol, dock kallt. Efter stiltje och inledande motorgång, kunde vi sätta segel och sträcka på en bidevindsbog hela vägen till Kristiansund genom en vacker skärgård. "Kristiansund är mest känd för klippfisk. I staden finns också ett klippfiskmuseum. Klippfisk är torkad fisk som vanligen framställs av torsk men även andra arter som sej och långa förekommer. Klippfisk är en stor norsk exportprodukt sedan århundraden och spanjorer och portugiser kom tidigt till Kristiansund för att köpa klippfisk. Detta gav upphov till maträtten bacalao som är en fiskgryta gjord på klippfisk." (Wikipedia)

Veiholmen
Det var soligt och ovanligt varmt på morgonen den 1 juli. Det blev både segling och motorgång till Veiholmen ute i havsbandet norr om Smoela. Veiholmen är en originell hamn, väl skyddad bakom många kringelikrokar. Paula var enda besökande båt. Som vanligt blev det promenader och cykelturer.

Under seglingen Veiholmen - Bogoya, som gick ute till havs, fick vi uppleva mycket kraftig Atlantdyning, som bröt skrämmande över en barriär av bränningar. Vi lyckades ta oss igenomett hål i bränningarna. Mitt i bränningarna syntes en båt, som fiskade (fick vi reda på senare)! Det var skönt att komma in i det lugna vattnet bakom bränningarna. Vädret var bra, dock svaga vindar som vanligt.

Bogoya
Även på Bogoya var vi enda besökande båt. Det lilla samhället bestod av två öar med en hängbro emellan. I hamnen fanns en trevlig pub, Supen Poeb, Sans och Samling, men stängd.
 
Onsdag 3 juli bjöd på lätta vindar, sol och ovanligt varmt. Vi gick först för motor, därefter lätt bidevindsegling. Vi ankrade för lunch. S-G fiskade och fick en sej, som vi omedelbart åt upp. På torsdag morgon 4 juli skildes jag från Sten-Göran, som tog buss och båt in till Trondheim och därifrån tåg till Stockholm.

Det blev strålande väder och fin, snabb halvvindssegling på torsdagen till Stokksund. Så småningom
Stokksund
blev hamnen full med båtar liggande utanpå varandra. Semestrarna har börjat. Stokksund är mkt skyddad och en av mina favorithamnar. På kvällen kom en av grannbåtarna över med en tallrik räkor. 5 juli regnade det på fm därefter växlande molnighet. Jag stannade kvar i hamnen och ägnade dagen åt städning, småreparationer, fotoredigering och en cykeltur. På kvällen blev jag bjuden på drink i en engelsk båt.


Saetervika
Det var mulet, disigt och kallt, dock en del solglimtar lördag 6 juli. Vinden SV ca 6 m/s, således gynnsamt för segling norrut. Jag såg inte en enda fritidsbåt under dagen. Norrmännen startar alltid sent, vilket jag noterade också 2009. Att det är så tomt på båtar gör att man känner sig aningen osäker. Var är alla båtar? Vad gör jag här? Kaffe o smörgåsar lättar upp stämningen. Värmaren är igång och det är varmt inne i båten. Jag försökte ankra för att äta lunch i lugn och ro och slippa rädslan för gipp (när vinden kommer rätt bakifrån, kan bommen plötsligt slå över okontrollerat från ena till andra sidan, vilket i värsta fall kan orsaka ett masthaveri).
Ankringen misslyckades, ankaret fick inget fäste, och det slutade med att jag gick in i en av mina alternativa gästhamnar, Saetervika. Vädret blev varmt och soligt på eftermiddagen. Saetervika är en trevlig hamn med vackra omgivningar. Bergen är inte så höga och är lagom avrundade. Det är lättcyklat med lagom branta backar.

Vad heter blomman?
När jag skriver det här den 7 juli ligger jag fortfarande kvar i Saetervika och blir kanske kvar ytterligare någon dag. Det blåser styv kuling 14 - 19 m/s och enligt väderleksprognosen kan vinden öka till hård kuling omkring 20 m/s. Vi, fyra besökande båtar, har bra sjölä men däremot sämre vindlä. Det gör att det rycker våldsamt i förtöjningarna, båten lutar fram och tillbaka och det viner i riggen. Någon nöd går det inte på oss. Det finns en liten butik i närheten och en restaurang i hamnen. I hamnen finns också ett antal "rorbuer", fiskestugor för fritidsfiskare. De är nog inte så glada idag när de inte kan ge sig ut på havet.

lördag 29 juni 2013

18 - 29 juni. Strusshamn - Fedje - Hardbakke - Florö - Silde - Ulsteinvik - Runde - Ålesund - Finnoy

 
Jag hade satt upp Ålesund som ett rimligt mål, där jag skulle vända hemöver igen för att vara hemma i slutet av september. Trots ett mycket lugnt tempo har jag nu passerat Ålesund och fortsätter norrut. Omkring mitten av juli bör jag vända. Då har jag 2,5 månader på mig för hemfärden.

Det har varit fyra riktigt fina dagar med sol och värme, i övrigt kyligt, grått och tidvis regn. Som vanligt har det varit väldigt sparsamt med vind och följaktligen mycket motorgång.

I Strusshamn (18 - 19 juni) anslöt Sten-Göran och följer troligen med upp till Trondheim. I väntan på Sten-Göran hann jag med tvätt, städning och att handla mat. Jag åkte också med hurtigbåten in till Bergen och hälsade på hos de tre båtar, som jag kände sedan seglingen Storbritannien runt. Hemma i hamnen igen blev jag förevisad Askøy Skipslags klubblokaler och besökte även hamnkaptenens träbåt.

Fedje
Fedje, som blev det första målet efter Strusshamn är en mycket vacker ö med fina asfalterade vägar och lagom branta backar, som blev perfekt för en cykeltur på eftermiddagen. Sten-Göran promenerade. På Fedje kunde jag också notera att den träbåt med en tving monterad i bordläggningen, som jag lade märke till vid mitt besök 2009, forfarande låg kvar på land med tvingen monterad!
Midsommarafton tillbringade vi i Hardbakke, Sula, med promenader och sedvanligt midsommarfirande med sill och lämpligt antal snapsar. Vi var två gästbåtar i den fina hamnen.

I Florö hade det varit sill- och laxfestival under fredag och lördag. Bland våra aktiviteter kan nämnas en promenad med bergsbestigning och middag med norska Biff Lindström ombord.

På Silde träffade vi Ingar igen (Swedenyacht 38). Så småningom anlände en tysk ensamseglande dam och vi hade en fem timmar lång sittning i sittbrunnen, tillsammans med Ingar, den tyska damen och öl, konjak och vidrigt kallt.

Rundningen av det fruktade Stadlandet gick utan problem och vi gick in till Ulsteinvik, där vi handlade, tankade vatten och diesel.

Runde
En av de finaste dagarna under den här perioden fick vi uppleva på fågelön Runde. Solen sken, fåglarna kvittrade i skyn, fåren bräkte, blommorna blommade och gräset var frodigt grönt. Vi klättrade, tillsammans med många andra, upp 300 m på fågelbergen. Vi blev blöta om fötterna och Sten-Göran ramlade, men det gjorde ingenting när havsörnarna svävade över våra huvuden och sulorna och lunnefåglarna dök efter fisk i havet långt nedaför branterna.
Strax innan Runde fick vi också vår första fisk, en sej, som vi med god aptit åt upp senare på kvällen. En stor upplevelse!

I Ålesund åkte jag med Hurtigrutbåten in i Geirangerfjorden som planerat. Efter en inledande lite disig förmiddag blev det en fin och solig dag för oss ca 500 ombord. Geirangerfjorden är fjordarnas moder och jag tror inte någon ombord blev besviken. Det är svårt att med foton göra fjorden rättvisa.
Sten-Göran, som tidigare besökt fjorden, åkte istället med en hurtigbåt ut till en ö.

När jag skriver det här befinner vi oss på Finnoy en bit norr om Ålesund. Det regnar och är kyligt.  Igår hade vi en sällsynt fin seglingdag med halvvind och farter upp över 9 knop. På eftermiddagen gjorde vi en lång cykeltur i fint väder.
På kvällen fick vi en förevisning av en renoverad dieselmotor från 1934, som gått 100000 timmar i en fiskebåt fram till 1985. Motorn var placerad i Finnoy Småbåtlags eleganta klubbhus. I förevisningen ingick igångkörning av motorn. Ett tryggt dunkande kunde höras från skorstenen på taket, om man gick på utsidan av huset.
Normalt är standarden på duschar och toaletter i gästhamnarna ganska låg och knappast värd att kommentera. Här på Finnoy är det lyxklass.

tisdag 18 juni 2013

9 -18 juni. Mandal - Borshavn (Lista) - Sirevåg - Stavanger - Espevaer - Godoya - Strusshamn

Återigen har det gått 10 dagar sedan sista uppdateringen. Nu duger det inte med ursäkter. Endast bättring gäller i fortsättningen.

Jag befinner mig sedan i söndags i Strusshamn, strax utanför Bergen. Sten-Göran kommer på onsdag och på torsdag fortsätter vi norrut.

Perioden kan sägas sakna dramatiska inslag. Generellt har det varit svaga vindar och mycket motorgång. Solen har lyst och det har också varit mulet. En dag var det en del regn. Kyligt har det varit hela tiden. Det syns väldigt få båtar och ofta är man helt ensam i gästhamnarna. Här i Strusshamn var det nästan fullt när jag kom på söndagen, men de flesta försvann på söndag kväll.
Äventyren har begränsat sig till två dagar med dimma, den ena dagen tät och den andra dagen mindre tät. Jag var faktiskt uppe i sittbrunnen när en annan segelbåt dök upp i dimman.

På sydkusten besökte jag två nya hamnar, först Sirevåg, en stor ocharmig industrihamn, dock kostade det ingenting att ligga där. El hittade jag också.

Lista fyr
Borshavn
Passagen av det fruktade Lindesnes gick utan problem. Istället för att gå till Egersund, som är det normala, gick jag till Borshavn, som är en väl skyddad och mycket trivsam hamn några km från Lista fyr, Dit cyklade jag i det vackra vädret. I hamnen monterade ett svenskt företag nya flytbryggor. Hamnen verkade vara en samlingspunkt för alla åldrar. Den äldre generationen vistades, ständigt kaffedrickande och solande, vid en liten stuga i hamnen.

Från Stavanger och norrut har det varit mycket vackert att titta på, fjordar med höga fjäll runt omkring och med snöklädda toppar och sprudlande vattenfall. I Stavanger tog jag, som planerat, en utflyktsbåt in i Lysefjorden och tittade på Preikestolen underifrån.

Preikestolen
Den ligger 600 m lodrätt över vattenytan! Under klippan, nere vid vattenytan betar getter, som är lika världsberömda som Preikestolen. En fyra timmar lång vandring TOR till klippan ställde jag in p g a regn. Det får bli på återresan. Däremot hann jag med en cykeltur i Stavangers gamla charmiga stadsdelar. De jättelika kryssningsfartygen mitt i centrum dominerar tyvärr.

Stavanger
Från Espevaer gick jag in mot Hardangerfjorden och vek norrut genom Lokksundet och fram till Godoya, ett övergivet fjordhotell. Fina vyer med snöklädda fjäll och en av Norges tre största glaciärer (Folgefonna) i bakgrunden. När man kommer in en bit är bergen skogklädda.
Glaciären Folgefonna
På den sociala sidan har det inträffat en del intressant. I Mandal träffade jag en ensamseglande f d kirurg. Det visade sig att han varit handledare i Visby för en kompis till mig. Vi tömde en flaska vin tillsammans och jag besökte honom i hans 28 fots aluminiumsegelbåt, som han själv har varit med att bygga. Han verkade vara en riktigt genuin seglare av den gamla stammen. Inget onödigt elektroniktjafs, ingen motor, en generator, som drivs av en propeller i vattnet och kan användas som motor i nödfall, sjökort från 70-talet (”fyrarna ligger där de ligger”) och en väldigt genomtänkt konstruktion av båten. Att segla till Azorerna är en lagom sommarsegling!
På Espevaer mötte jag två ensamseglare, en svensk, som jag vandrade runt ön tillsammans med, och på kvällen en norrman, Ingar, som bjöd mig på irish coffee i Lofoten 2009.  Nu fick jag tillfälle att bjuda igen och vi hade en trevlig stund tillsammans. Han var också på väg norrut i sin Swedenyacht 38. Ingar dök sedan upp också i Strusshamn.

Espevaer
Då det gäller upplevelser är Espevaer värd att nämna med promenader runt ön till bl a UFO-ringen (klicka!) och hummerparken (klicka!) i soligt och tämligen varmt väder. Även en 50 m lång tur med en liten kedjedriven färja över till den närmaste ön var spännande. På ön finns ett museum, som tyvärr var stängt. Motorn, som drev färjan via kedjan, fick man igång genom att betala 20 kr i en automat. 40 kr TOR för en färd på 50 m således!

Här i Strusshamn har jag gjort några cykelturer för att hitta en bankomat. Det första försöket höll på att knäcka mig. Först 1000 m rätt uppför, åtminstone kändes det så, sedan lika mycket nerför. Efter det gav jag upp och cyklade fel väg tillbaka, 1000 m upp igen. När jag kommit upp på krönet fick jag reda på att det var fel väg, således ner hela vägen igen och därefter 1000 m upp på rätt väg!

lördag 8 juni 2013

30 maj - 8 juni. Anholt - Saeby (Jylland) - Skagen - Hönö (Göteborg) - Skagen - Lillesand - Mandal

Det har gått nästan 10 dagar sedan den sista uppdateringen och jag ber om ursäkt till de, som har räknat med mer frekventa uppdateringar!

Vädret har varit i stort sett vackert under den här perioden, dock kyligt. Det har blåst lagom hårt och jag har kunnat segla de flesta av sträckorna.

Anholt är en ö, som jag har besökt åtminstone tre gånger. Så här skrev författeren Hans Hjorth omkring 1908: "Man kommer uvilkårligt til at elske dette sted, hvor man, fjernt fra verdens larm og støj, kan nyde frihed og den ro, som i så høj grad udmærker denne lille plet frem for alle andre steder, jeg hidtil har besøgt" och jag instämmer. I öster finns nordeuropas största öken. I väster finns gröna skogar och i övrigt massor av sand. Antalet bilar är litet och det är trevligt att cykla på vägarna och promenera eller springa på stigarna.

Saeby
Nästa hamn blev Saeby på Jyllands ostkust.  Det var en trevlig bekantskap med en välordnad hamn och trivsam dansk bebyggelse.

Upp till Skagen på Jyllands nordspets blev det kryss, men sträckan är inte så lång, så det var uthärdligt. I Skagen var det fredag kväll och norrmännen hade invaderat med stora motorbåtar och imponerande ljud från stereoanläggningarna. Trots att det är lågsäsong var den stora hamnen nästan full.
Skagens fyr 04:00 1 juni

På lördagen planerade jag för det stora språnget över till Kristiansand på norska sydkusten. Efter att ha rundat Skagens fyr och gått 10 nm västerut hände det, som inte får hända om man är ensamseglare. Autopiloten slutade fungera och båten gjorde en våldsam 360-graders sväng. Efter att ha funderat en stund, insåg jag att det enda raka vara att gå till Göteborg. Där finns Raymarines service. Det var bara att vända och för motor gå till Hönö, ca 30 nm, varifrån man med buss kan ta sig in till Göteborg.
I Hönö var det högsommar och massor av turister. Hamnen var nästintill full. På söndagen försvann alla och jag var ensam kvar. På måndagen plockade jag ner drivenheten till autopiloten och tog bussen in till serviceverkstaden och fick hjälp direkt. Stort tack till Ramnav!
Trasig del i autopiloten

På tisdagen var jag efter en fin segling tillbaka i Skagen. Nu var det i stort sett tomt i hamnen. Här träffade jag på tre segelbåtar, som deltog i seglingen runt Storbritannien och som också var på väg till Norge. Onsdagens långa (83 nm) segling gick bra. Det blåste bra hela vägen och klockan 18 kunde jag angöra Lillesand.

Mandals nya kulturhus och bro
Idag är det lördag och jag har varit i Mandal två dygn och småpysslat med båten, cyklat och handlat. Mandal är en favorithamn, som jag besöker för tredje gången. Stadskärnan är väldigt trivsam, man ligger mitt i centrum och det finns vackra naturområden där man kan cykla, promenera och springa. Sedan jag var här sist (2011) har man byggt en ny bro över älven och ett kulturhus.
Mandal

Vädret är strålande men vindprognoserna är inte så bra för att passera Lista och Lindesnes, därför har jag och två andra båtar legat kvar här. Imorgon skall vindarna avta och då går vi vidare.