lördag 24 augusti 2013

12 - 24 augusti. Anholt - Gilleleje - Limhamn (Malmö) - Rönne (Bornholm) - Listed (Bornholm) - Åhus

Oj, det har gått 12 dagar sedan det sista inlägget. Tiden går fort när det är vackert väder och fina seglingar. Några missöden har det varit, varav en misslyckad lagning av en punktering på cykeln kan nämnas. Det slutade med att jag fick byta slang. Det har varit fina, snabba seglingar och ingen motorgång alls i stort sett.

Seglingen över till Gilleleje den 12 augusti kanske inte var bara fin. Det gick visserligen fort eftersom det blåste hård halvvind, men strax innan angöringen av Gilleleje började det blåsa ännu hårdare (kuling) och ösregna. Sikten blev väldigt dålig, men jag kom i alla fall in i hamnen och fick den sista långsidesplatsen precis framför hamnserveringen. Det blev två nätter i Gilleleje men inga utflykter eftersom det hela tiden kom regnskurar.

Även ner till Limhamn (14 augusti) gick det fort för hård halvvind. Vad jag kan minnas var det mulet och det regnade en del. I Limhamn blev jag kvar i tre hela dagar och ägnade mig åt förbättringar på båten, bl a anlitade jag  en riggmakare för att titta på min mast och komma med förslag på lösningar på diverse problem. En kapellmakare gjorde en del förbättringar på sprayhooden och jag monterade block så att jag lättare kan justera de s k checkstagen. En kväll var jag in till festivalen i Malmö och åt middag med några bekanta.

Norr om Rönne
Kolbrytning på Bornholm
18 augusti var det dags att segla vidare mot Bornholm i ganska grått och trist väder. Det blev två dagar i Rönne med cykelturer både norrut till Hassle och söderut till Arnager. Under turen upp till Hasle, hittade jag en skylt, som berättade att det har brutits kol på Bornholm ända sedan 1600-talet, alltid olönsamt. Enda undantaget var fiskare, som tagit upp kol från havsbotten. Vem kunde tro det! Numera har kolbrytningen upphört.

Listed, typisk hamn på ostkusten
Onsdag 21 augusti seglade jag i vackert väder över till ostsidan av Bornholm. Siktet var inställt på Svaneke, men när jag kom in i hamnen ångrade jag mig. Den kändes, trots sin popularitet, otrivsam med höga stenkajer och massvis med turister, ett riktigt turistgetto. Istället gick jag några nm norrut till en liten trivsam hamn, Listed. Med utgångspunkt från Listed cyklade jag sedan både till Svaneke (SO om Listed) och till Gudhjem (NV om Listed). Gudhjem är också en riktig turistfälla med stor popularitet både bland båtägare och landfarande turister. Både Gudhjem och Svaneke är naturligtvis på Danmarksvis mysiga små städer med gammal, låg korsvirkesbebyggelse. Svaneke verkar vara någon sorts danskt Kosta Boda. Glasbutiker vart man än vände sig.

Ibland är det trång vid tilläggning
En dag genomförde jag en privat Bornholmsklassiker, på morgonen löpning i hårt tempo på strandstigen till fyren i Svaneke, ca 7 km TOR, och på eftermiddagen cykeltur i mycket hårt tempo 25 km TOR Gudhjem, varav på återvägen ren terrängcykling. Nu återstår bara 50 m bröstsim och 5 km skidåkning någon vinterdag med snö på Bornholm.

Idag har jag cyklat i utefter Ålakusten från Åhus. Jag vände i Yngsjö, efter att ha tagit mig ner till en sandstrand och konstaterat att det var sandstränder både norrut och söderut. Roligare hade kanske varit att delta i Vingårdsloppet, som gick av stapeln idag någonstans i Åhustrakterna. Om jag förstått det hela rätt löper man mellan vingårdarna i Skåne och istället för blåbärssoppa får man vin. Det bör bli ganska vingligt på slutet.

söndag 11 augusti 2013

5 - 11 augusti. Skagen - Hals - Anholt

Jag blev kvar i Skagen 5 - 7 augusti. Vädret var vackert och jag gjorde flera cykelturer bl a till  en insandad kyrka och till Gamla Skagen. Jag köpte god mat i delikatessdisken samt samtalade med båtgrannarna. En extra dag blev jag kvar p g a att det blåste hårt.

8 augusti bjöd på en snabb halvvindssegling till Hals vid ingången till Limfjorden. Det är inte så mycket jag kan säga om Hals annat än att det är en liten stad placerad i ett platt, ganska intetsägande landskap. Hamnen verkar vara populär och var tämligen full.

Örkenen (öknen) på Anholt
Seglingen nästa dag till Anholt blev också snabb med vind på 10 - 13 m/s nästan akterlig. Den stora gästhamnen i Anholt verkade glest belagd trots att jag kunde räkna till nästan 70 båtar, svenska, tyska, holländska och några norska båtar. Jag har nu varit här i tre hela dagar och ägnat tiden åt bl a löpning och cykling och att bara koppla av efter den hårda norska tiden. Vädret har varit bra även om det blåst ganska mycket. Hamnen är säker och ger bra sjölä. Vinden känner man av.


Det är inte samma hjärtliga stämning som i Norge, kanske beroende på att det är så många båtar i hamnen. I norska hamnar blir man nästan alltid tilltalad av någon, som undrar var man kommer ifrån och vart man skall segla och man hälsar alltid på de man möter. Norrmännen plockar ut stolar och bord på bryggorna och umgås flitigt. Det ser man inte alls här. Stämningen saknar jag, men inte vädret.


Renoveringsobjekt på Anholt
Imorgon siktar jag på Gilleleje på Själlands nordspets, om det inte är för blåsigt.

söndag 4 augusti 2013

27 juli - 4 augusti. Strusshamn - Leirvik - Skudeneshavn - Tananger - Lista - Mandal - Lillesand - Skagen

Efter att ha lämnat av Tobias vid bussen, var det dags att fortsätta söderut. Som vanligt var det det ena av de två vindförhållanden, som är så typiska för Norge. Det var stiltje och vattenytan var slätare än någonsin. Om det inte är stiltje, blåser det kuling och alltid rätt emot och från havet. Det är inte mycket att säga om en dag för motor annat än att det är rätt bekvämt, ganska dyrt, långtråkigt och bullrande. Förmiddagskaffet och lunchen kan i alla fall intas i horisontalläge. En tröst är att en segelbåt för motor är betydligt billigare i drift än en motorbåt i samma storlek.

Här kommer en, tyvärr ganska långtråkig, dag-för-dagredogörelse för den här perioden, dock avspeglar den min sinnesstämning och passivitet, som ett resultat av vädret. Ingenting intressant händer, det är mest en trist beskrivning av hamnar och väder.

Vädret den här dagen, lördag 27 juli, var fortsatt varmt och mot slutet av dagen även soligt. Hamnen i Leirvik var fin och dyr, 240 kr inkl el och dusch. Hamnavgifterna hamnar annars kring 150 kr inkl el. Dusch brukar kosta 10 - 20 kr. 1 norsk krona = 1,10 svenska kronor.

Skudeneshamn
28 juli gick jag i fortsatt stiltje till Skudeneshavn på Karmoy. Jag startade tidigt eftersom vinden på eftermiddagen skulle öka från stiltje till det andra normaltillståndet, kuling. När jag närmade mig hamnen ökade vinden snabbt till runt 8 m/s. I hamnen var det så gott som fullt med båtar utanpå varandra. Jag lyckades hitta en plats vid en kaj och fick snart en annan båt utanpå. Under natten blåste det 15 m/s och många var uppe och såg till förtöjningarna. Hamnen är väldigt skyddad, men det var ändå oroligt med kraftiga vindbyar.
Solen sken och det var varmt och fuktigt den 29 juli. Jag låg kvar i hamn eftersom det skulle blåsa hårt även den dagen. En cykeltur på eftermiddagen slutade i regn.

30 juli lämnade jag Skudeneshamn för motor i grått väder och en vind rätt emot på ca 10 m/s. Det gråa vädret övergick ganska snabbt till ösregn och usel sikt. Den hamn jag siktade på, Egersund, låg på 16 nm avstånd, så det gick att härda ut. Bra regnställ är ett måste.

31 juli bjöd till en början på perfekta vindförhållanden för en riktig långsegling, vind från sidan 6 m/s och en medström på upp till 2 knop. På eftermiddagen blev vinden akterlig och dagen avslutades med motorgång. En av de farliga kuststräckorna, Jären och Lista, kunde i alla fall passeras. Distansen blev över 60 nm innan jag kunde förtöja i Borshavn, nära Lista fyr.

På väg mot Borshavn
1 augusti gick jag vidare från Borshavn till Mandal i vackert väder. Start redan vid 6. Satte storsegel, men ingen vind, så det blev motorgång. Fiskade en sej strax innan Mandal, som jag åt till lunch. Fullt i hamnen i Mandal. Musik på kvällen vid kulturhuset.

2 augusti var jag uppe redan vid 6-tiden. När jag tankade diesel träffade jag en dansk, som jag pratat med tidigare angående segling till Thyborön. Han skulle segla till Thyborön och frågade om jag också skulle göra det. Jag blev intresserad och försökte ladda ner sjökort via Internet men misslyckades. Senare kom jag på att jag faktiskt hade sjökort över Limfjorden och Thyborön, men då var det för sent. Istället gick jag i vackert väder i motvind för motor till Lillesand. Det är ganska tröstlöst med all motorgång. Det tar dock emot att kryssa i trånga farleder när jag skall gå ca 40 nm. Vid kryss blir den seglade sträckan mer än 56 nm, vilket blir väldigt tröttande när man är ensam. Hamnen i Lillesand var full. Bo Kasper spelade i hamnen på kvällen. Det gick bra att sova ändå.

3 augusti. Regn på morgonen, som upphörde. Mulet, ostliga och nordostliga vindar, som betydde vind rätt emot. Vinden skulle vrida till sydväst mitt på dagen. Jag avvaktade vindvridningen för att kunna segla till Skagen.
Vid 1-tiden hade vinden börjat vända mot sydväst och jag gav mig av efter att ha ätit lunch. Det blev den snabbaste segling jag har gjort, 80 nm på 10 timmar betyder 8 knop i snitt. Halvind på mellan 10 och 13 m/s samt, under större delen av seglingen, en medström på ca 1,5 knop bidrog till att det gick så fort. Farten över grund, till skillnad från från farten genom vattnet, var tidvis nära 10 knop. Jag startade ca 13 och var framme i Skagen 23, en timme efter att det börjat bli mörkt. Hamnen var full med båtar men jag lyckades direkt hitta en brygga där jag kunde förtöja långsides, vilket inte var tillåtet, men vem bryr sig mitt i natten när det är fullt håll-i-gång i hamnen.

Idag är det 4 augusti och det känns som om jag har kommit tillbaka till civilisationen igen. Solen skiner, det är varmt och det är fullt av alla sorters turister. I butikerna är utbudet av varor som det skall vara och priserna är rimliga.
Björn Rosengrens uttalande om att Norge är den sista Sovjetrepubliken är inte helt fel. Finns det bara 5 sorters hårdostar, och inga svenska, och bara 2 sorters filmjölk samt ett bryggkaffe, som mest liknar dräneringssand, är det något som har gått galet i den politiska styrningen. För att inte tala om att alla öar skall ha bro- och tunnelförbindelser, färjetrafik och hurtigbåtar till fastlandet samt minst en rondell hur små de än är, vilket resulterar i påslag på bilpriserna med 80 %! Dessutom tillkommer, utan norrmännens egen förskyllan, ett uselt väder och kallt badvatten. Inte underligt att norrmännen älskar att åka till Sverige där priserna är låga, vädret är soligt och varmt och badvattnet har en temperatur, som är uthärdlig mer än 10 sekunder. Bortsett från ovanstående är Norge otroligt vackert och norrmännen ännu trevligare än svenskarna. De är dessutom rika som troll och ser till att svenskar får jobb.

Tillbaka till nutid! Jag har cyklat och promenerat ut till Grenen. Så heter Jyllands och Danmarks nordligaste udde. Den besöks av 1 - 1,5 miljoner människor varje år, så jag var verkligen inte ensam idag. Trots att jag har varit här tre gånger tidigare, har jag missat att besöka Grenen. Jag vet inte varför.
Dagens middag blev stekta spättafiléer och till förrätt åt jag två olika skaldjurssallader, allt inhandlat i fiskaffären till rimliga priser. Till kaffet åt jag ett wienerbröd med äppelkompott. Det känns som om jag är på semester! Livet leker igen!